2017. április 10., hétfő

Playford, a könyvkiadó

John Playford
Norwich, 1623 - London, 1686


Bár Playford nem táncmester, hanem könyvkiadó, neve mégis ugyanúgy összeforrt a 17. századi angol kontratáncokat tartalmazó híres könyvével, mint a tudós olasz és francia elődöknek.

John Playford 1623-ban született Norwich-ban egy textilkereskedő fiaként. Gyermekkorában valószínűleg a katedrálishoz tartozó iskolában tanult. Apja halála után 1639-ben a londoni John Benson könyvkiadóhoz került; itt töltötte inaséveit egészen 1647-ig, amikor megnyitotta saját üzletét a Temple Church-nél.Playford királypárti volt. Kiadványai között találunk az 1642-ben kirobbanó polgárháborúról írt tudósításokat és más politikai értekezéseket, illetve I. Károly király 1649-es tárgyalásáról és kivégzéséről szóló beszámolót (The Perfect Narrative of the Tryal of the King).

Temple Church, London
(19. századi metszeten)

Bár a további királyi kivégzésekről szóló beszámolók kiadását betiltották, ez nem tántorította el Playfordot és társait, Tyton-t és Cole-t, így 1649 novemberében Cromwell emberei elfogató parancsot adtak ki ellenük. (Az írások 1660-ban, II. Károly trónralépése után megjelennek az England's Black Tribunal-ban, s később a király mindhármukat kitünteti szolgáltaikért.)

Politika helyett zene és tánc


Playfordról 1650. novemberéig semmit nem hallani - ekkor fizeti be a "The Dancing Master" című könyv kiadási jogához szükséges 6 pennys díjat. A könyv végül a The English Dancing Master or Plaine and Easie Rules for the Dancing of Country Dances címen jelenik meg, 1651 tavaszán.

A következő években zeneelméleti munkák, különböző hangszeres leckék, zsoltár- és dalgyűjtemények kiadásával foglalkozik, mint pl. A Musicall Banquet (1651), A Breefe Introduction to the Skill of Musick (1654), The Musical Companion (1667), vagy az Apollo's Banquet (1678).

New River Head, Islington, 17. század

Az 1650-es évek elején feleségül veszi Hannah Allent, egy cornhilli kiadó lányát, majd Islingtonba költöznek, ahol felesége egy lányiskolát működtetett egészen 1679-ben bekövetkezett haláláig. Ekkor John Playford visszaköltözik Londonba. Mikor 1684-ben visszavonul, üzletét fia, Henry Playford viszi tovább. 

1686-ban, Londonban halt meg.

A tánckönyv

The English Dancing Master, 1651 - az 1. kiadás, angol nyelven (pdf)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...