2017. február 20., hétfő

Az első basse danse források

A basse danse egy lassú és méltóságteljes tánc, ebben a bejegyzésben olvashatsz róla bővebben. A tánc módját, a hozzá tartozó zenét, és a koreográfiákat először a 15. század végi kéziratokban és nyomtatott könyvekben találjuk meg.

Címer a kézirat elejéről

Brüsszeli kézirat, 1490-1500

azaz Les Basses danses dites de Marguerite d'Autriche

A legfontosabb - és talán a legszebb - forrás. Valaha, ahogy a neve is mutatja Habsburg - franciául Ausztriai Margit tulajdonában volt, ma már a brüsszeli Bibliothéque Royale Albert 1er munkatársai vigyáznak rá, "MS 9085" néven lehet rálelni.

A kézirat fekete papírra, arany és ezüst betűkkel készült. Az első néhány oldal a különböző mesure-k leírását tartalmazza, amit ötvennél több basse danse zenéje és leírása követ.


Alább két lap a könyvből. A kottafejek alatt, az ezüst színű sorban található a lépések sorrendje. Ezen a linken átlapozható az egész könyv. Háttérzenének ajánlom a lejjebb található videot, hogy teljes legyen az audiovizuális élmény.







A Toulouze könyv, 1488-1495

azaz Michel Toulouze: S'ensuit l'art et instruction de bien dancer

A tartalma szinte megegyezik a Brüsszeli kézirattal, ám ez már nyomtatott, így ez az első ismert nyomtatott tánckönyv, és az egyik legelső nyomtatott kotta. Valamikor 1496 előtt készülhetett. Valószínűleg az egyetlen fennmaradt példány az, ami ma a londoni Royal College of Physicians tulajdonában van, de az internetnek hála, ezt is végig lehet lapozni elektronikusan, például ezen a linken.

A Brüsszeli kézirathoz hasonlóan, itt is a kezdőbetűk jelzik a lépések sorrendjét.







És a táncosok a könyv végéről:



Cervera kézirat, 1496

Ez a mindössze 2 lapnyi kézirat a Katalóniában lévő Cervera város archívumában található. Összesen 11 táncot tartalmaz: a francia stílusú basse danse leírások - baixa dansa - mellett más népszerű katalán tánc neve is felbukkan. A fenti komolyabb könyvekkel szemben az a nagy előnye, hogy a betűk helyett itt hosszú és rövid vonalakat találunk, amik már a lépések kivitelezésére is utalhatnak.





Salisbury kézirat, 1497

A 20 kézzel írt tánc a Salisbury Katedrálisban őrzött, Johannes Balbus de Janua: Catholicon c. művének előzéklapján található.

A basse danse még a 16. századi forrásokban is felbukkan - például Arbeau Orchesographie-jában, vagy Antionius Arena "Ad sous compagniones..." c. könyvében, de ezekről külön cikkben olvashatsz majd.


15. századi miniatúra a Roman de Tristan, azaz a Szent Grál felkutatása c. kódexből
(Bibliothéque municipale de Dijon, MS 527)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...