2017. március 27., hétfő

Antonio Cornazano, a reneszánsz ember

Antonio Cornazano
Piacenza, cca. 1430 - Ferrara, 1484

Antonio Cornazano a sokoldalú reneszánsz ember megtestesülése - diplomata, költő, és számos komoly hangvételű háborúról, kormányzásról és fontos emberekről szóló értekezés mellett egy tánckönyv szerzője. A Milánóhoz közeli Piacenza környékén született, 1430-32 körül; nagyapja katona, apja Bonifacio Cornaz(z)ano ügyvéd, anyja Costanza Bagarotti pedig Piacenza környéki kisnemes.

Az 1440-es években Sienában tanul, aztán először Parmába, majd az 1450-es évek elején Rómába költözik.

Siena, Piazza del Campo



Francesco Sforza, cca 1460
Ezután nagyjából az 1460-as évek közepéig Milánó, a Sforza udvar következik, ahol Francesco Sforza szolgálatába áll. Itt születik a "De gestis Francisci Sfortiae", azaz a  'Sforziade', a herceget dicsőítő és tetteit elmesélő ének.

Cornazano és a tánc

1455. áprilisában részt vesz Tristano Sforza és Beatrice d'Este esküvőjén Ferrarában. Ekkor biztosan találkozik Domenico da Piacenzával, hiszen az eseményt a híres táncmester szervezi.
Guglielmo Ebreoval együtt mindketten Domenico elkötelezett tanítványai és lelkes követői,  azaz "divotissimo discieplo e fervente imitatore".

Ebben az évben születik a "Libro dell'arte del danzare", amit a mindössze tíz esztendős Ippolita Sfozának ajánl, eljegyzési ajándékként. Ugyancsak neki ajánlja a következő évben megszülető, Szűz Mária életét feldolgozó művét.


A feljegyzések szerint Cornazanot nem vetette fel a pénz. A 144 líra, ami az ő neve mellett szerepel a számadókönyvben nagyon is kevés - főként a humanista Francesco Filelfo 850 lírájához képest -, de több említést találunk arról is, hogy tartozott valakinek, vagy hogy nem fizetett egy szabónak a ruháért.

1461-ben tagja a XI. Lajos koronázására, Párizsba küldött követségnek, és szerzője az új királyhoz írt szónoklatnak.

A 15. századi Velence (Rialto) Vittore Carpaccio képén.

Egy 1464-es levél tanúsága szerint Cornazano a Medici család alkalmazásába próbál kerülni, de Cosimo de' Medici, majd Sforza herceg halála (1466) után végül Velence környékére költözik, itt Bartolomeo Colleoni latin nyelvű életrajzán, és a 161 versből álló Canzoniere-jén dolgozik.

1475-től 1484-ben bekövetkezett haláláig Ferrarában él, és a kormányzásról, fegyverkezésről ír verseket, rövid traktátusokat.

Tánckönyvéről egy későbbi bejegyzésben olvashatsz bővebben.




Forrás:
Fifteenth-century Dance and Music Vol. I: Treatises and Music, Pendragon Press (1995)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...