2017. március 6., hétfő

Körtánc francia módra, avagy branle

15. századi francia hóráskönyv illusztrációja 


"Je me suis prins garde qu'ez bonnes compagnies, on commence ordinairement les dances par branles." 
"Megfigyeltem, hogy jó társaságban általában branle-okkal kezdik a táncot."


A branle (vagy néhol bransle, brawl, brainle, etc.), itáliai forrásokban brando, spanyol területen bran,  a reneszánsz táncok egyik legegyszerűbb példája. A "branle" francia szó, ingást, oldalra történő mozgást jelent. Lépésként már korábbi forrásokból is ismert a mozdulat, a basse danse-ok egyik elemeként.

Önálló táncként egyszerű kör- vagy sortáncot jelent, amiket főként oldalra haladó lépésekkel járnak. A táncosok itt is férfi-nő párokból álltak, tetszőleges számban.

A koreográfiákat és a lépéseket részletesen Thoinot Arbeau művéből, az Orchesographie-ból ismerjük, bár Antonius de Arena is említést tesz róluk. Ahogyan a többi ismert körtáncnak is népi gyökerei vannak, úgy a branle-okat is főként az alacsonyabb társadalmi rétegek táncolták.

Arbeau a branle du Haut Barrois-ról így ír:
"Ezt a táncot inasok és cselédek táncolják, néha ifjú urak, hölgyek, mikor álarcos mulatságot rendeznek parasztnak vagy pásztornak öltözve, szűk körben mulatozva."*
A táncok címe gyakran utal arra a francia régióra, ahonnan ered, mint Bourgogne, Haut Barrois, vagy Poitou. A földrajzi különbségek a táncok előadásmódjában is megjelentek, Arbeau például megemlíti, hogy a branle Charlotte-ot is lehet "haut-barrois-i módon", azaz kis ugrásokkal járni. Máshol arról ír, hogy a poitou-iak piciny mozdulatokkal, facipőikkel kopogva táncolnak.

Ez azonban nem minden branle-ra igaz. A branle de Malte, azaz Máltai branle-ról azt olvashatjuk, hogy nem a máltai emberek táncáról van szó, hanem egy udvari maszkabálra kitalált, eredetileg máltai lovagok által járt, jelmezes balettról, amit azóta új táncként járnak Franciaországban.

Branle az ozorai Pipo vár udvarán
Mare Temporis (2010)

A branle-ok típusai


Az Arbeau által lejegyzett táncok három fő típusba sorolhatók:

Egyszerű branle
Nevének megfelelően egyszerű szerkezetű, oldalra haladó szimpla és dupla alaplépésekből álló táncok, mint a Branle Double, vagy a Simple.

Branle coupé, azaz összetett branle
A már bővebb lépéskészletből álló, gyakran aszimmetrikus felépítésű táncokat, egy vagy két lábon történő ugrásokkal, és forgásokkal díszítették (pl. branle Cassandra vagy a Charlotte). Ezeket gyakran 4-6, vagy akár 10 táncból álló egységekbe, szvitekbe rendezték, ilyen volt pl. a Branles de Champagne, a Branles de Camp, vagy a Branles d'Avignon. 

Mimikus branle
A harmadik típusú táncnak "cselekménye" van, a táncosok gyakran gesztusokkal, arcjátékkal kísérik  a lépéseket, mint pl. a branle des Pois, vagy a Mosónők tánca (branle de Lavandiéres). Ezekről Arbeau gyakran említi, hogy egy-egy álarcos mulatságra készültek, mint például a branle des Hermites, ahol a résztvevők olyan mozdulatokat tesznek, mint a remeték, amikor üdvözölnek valakit.


A hangulatot nagyon jól visszaadják az alábbi videok.

Lépések


A branle-ok lépéskészlete egyszerű, mindössze néhány mozdulatot kell megjegyeznünk.

 • Simple (s) és Double (d)
  Lépés és zárás, féltalpon, oldalra haladva; a simple egy, a double két lépésből áll. Jobbra haladva kicsit kisebb lépéseket kell végezni, így a táncok balra húznak. A kettős lépést végezhetjük forgással is.
 • Gréve (daru) vagy Pied en l'air (láb a levegőben)
  Kis szökkenés az egyik lábon, a másikat kinyújtva előre emelve, közel a talajhoz.


 • Pied croisé (keresztezett láb)
  Az egyik lábat a másik lábszár előtt, keresztbe emeljük. Ezt a mozdulatot gyakran a double és simple lépések végén, a zárás helyett találjuk.
 • Capriole
  Ezt a díszítő ugrást páros lábról elrugaszkodva végezzük, a levegőben az egyik lábszár előre, a másik hátra mozdul - igazán virtuóz táncosoknak akár többször is! - , miközben a térdünk zárva marad, majd páros lábra érkezünk.

Forrás:
*Táncmesterek sorozat (Széll Rita): Th. Arbeau Orchesographia avagy A tánc mestersége, Arbeu Art, Prae.hu (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...