2017. március 13., hétfő

Antonius Arena és tanulótársainak írt könyve

Antonius Arena (Antoine de Arenes) 
Sollies, cca. 1500 - cca. 1544

Sollies látképe
Francia jogász és költő, s egy táncról szóló értekezés szerzője, a 15-16. század fordulóján született Sollies-ben. 
Az avignoni egyetemen folytatott jogi tanulmányok után a francia seregben szolgált, 1521-26 között részt vett az itáliai háborúkban; még a pápát is őrizte, mikor az elhagyni kényszerült Rómát. A háború után bíróként tölti napjait Saint-Rémy-de-Provence-ban.



Arena inkább volt író, mint katona. Több jogi témájú műve született, de viselkedésről és etikettről is értekezett. Agglegényként halt meg, valamikor

Az avignoni egyetem bejárata

Az Ad suos compagnones studiantes (Tanulótársainak) című műve egyszerű latin és okcitán keverék nyelven íródott. A könyvben az alapvető viselkedési szabályokon túl elsősorban tánclépések, illetve táncleírások szerepelnek.

A pápai palota Avignonban.

A könyv

"Antonius Arena provincialis de bragardissima villa de soleriis
Ad suos compagnones studiantes qui sunt de persona friantes bassas dansas de novo... augmentatas in gallantis stillo compositas"

A könyv egy későbbi előlapja
1670-ből
Első kiadása 1528 körülre tehető, bár utána többször átdolgozásra került. A könyvnek a következő két évszázad során számos alkalommal készült újabb kiadása, egészen 1758-ig.

A könyv valószínűleg az avignon-i egyetem "középosztálybeli" jogászhallgatóinak készült, s ezért jelentős része a táncos összejövetelekhez kapcsolódó illemszabályok ismertetésével foglalkozik.
"Viselj elegáns ruhát amikor táncolni készülsz... a lompos öltözékű embert kigúnyolják.
Ne vakard fejed tetvek után kutatva...

Ne egyél hagymát vagy póréhagymát, mert kellemetlen szagú lesz leheleted...

Tánc közben légy mindig mosolygós, és kérlek, vágj barátságos képet. Néhányan úgy néznek, mintha sírni készülnének, vagy épp szorulásuk lenne..."


Arena 19 basse danse koreográfiáját közli, de a korabeli tánckönyvekkel ellentétben zene nélkül, és a tánclépések leírása is viszonylag röviden történik. A basse danse mellett a pavane, a gaillarde, a tourdion és a courante szerepel még a könyvben. Az eredeti digitalizált verziója a Bibliothéque nationale de France oldalán végiglapozható.
Részlet a könyvből

Heinrich Aldegrever
A csók, 1535
Mivel Arbeau Orchesographie-jában több olyan basse danse szerepel, mely Arena könyvében is megtalálható, általános a vélekedés, hogy Arbeau Arena könyvét használta forrásként olyan táncokhoz, amelyeket ő maga nem ismert eléggé.


Arena arra buzdítja a fiatal férfiakat, hogy vegyék komolyan a tánctanulást, hiszen az, aki nem tud táncolni, könnyen a büszke fiatal hölgyek és kisasszonyok pletykájának céltáblájává válhat. Ezzel ellentétben, a jó táncosok sok szép hölgyet és lányok ezreit csókolhatják meg. Ez a tanács még ma is megfontolandó... :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Üdv! Nem kell regisztrálnod és nem moderálok, de a tematikában vagy stílusban nem ide illő hozzászólások törlésre kerülnek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...